torsdag, november 29, 2007

Kretsmöte, snö och mobilpinne.

Visst märks det att man kommit till Norrland (och ja, jag vet att gävletrakten är precis på gränsen men vi har i alla fall passerat dalälven och då heter det Norrland) Här ligger snön vit, dialekten är bredare och här finns katter som springer i hjulspåren...

Kretsmötet var väl skapligt givande och hemma väntade den beställda mobilpinnen. Vad mer kan man begära? Imorgon bär det av till Stockholm igen, tidigt som attan.

onsdag, november 28, 2007

Goodbye havregrynsgröt, Hello ICA kvantum

Ja är ledsen för att jag inte ett ord på en hel vecka. Jag har inget att skylla på heller, har bara inte fått tummen ur.

Det roligaste som hänt sedan sist är att lönen kommit, den va efterlängtad. Efter ett bra tag med gammla matlådor och havregrynsgröt är det skönt med kosing. Idag har jag använt en del av lönen till att köpa mat, för drygt 900 kronor! Det är all time high.

Ja, annars tuggar allt liksom på, men några smarta och roliga inlägg, det producerar jag inte.

onsdag, november 21, 2007

Duggregn är tråkigt, taxi är dyrt.

Idag skulle jag ta lite sovmorron för att jag jobbat hela helgen, å vad får man för det? Jo förseningar och "växelfel" på tunnelbanan, ersättningsbussar och ihållande duggregn!

När jag åkt mina två stationer på tuben var det dags att byta till buss. Sällan har jag kännt livsglädjen försvinna så snabbt som den gjorde när jag kom upp från tunnelbanan och såg den ENORMA kö av människor som alla väntade på ersättningsbussen.

Efter 20 minuters huttrande i duggregnet med en bygynnande förkylning som växte sig allt starkare kom den första ersättningsbussen. Kön var vid de här laget flera hundra meter lång och när bussen åkt var den kanske 20 meter kortare... Då sa jag nånting elakt om SL, regn, växlar och förkylning, sen ringde jag en taxi.

söndag, november 18, 2007

2 kurspass, 8 timmar tåg, 0 vettigt födointag.

Idag har jag varit och föreläst på en funkiskurs i Örebro och på Ung Grön & Liberal i Stockholm. Jag har åkt tåg i nästan 8 timmar och inte ätit nån riktig lunch. Sitter framför datorn med apatisk uppsyn, nedsatt tankekraft och lågt blodsocker...
Men jag är glad ändå, det är roligt att hålla föredrag. Som distriktsombudsman hade man ju ett par klasspressar i veckan, som riksombudsman sitter man mer på kontor... (och det är också kul men omväxling förnöjer)
Ja, här står jag och pratar. Kollegan Andreas är som vanligt framme med kameran.

fredag, november 16, 2007

Världens sjukaste prissättningssystem!

Ja, SJ måste ha världens krångligaste prissättningssystem. Det går ju helt klart inte ut på att hålla så låga biljettpriser som möjligt utan snarare att lura så många som möjligt att köpa en för dyr resa och det har dom nog lyckats med. Men ja menar, det kan ju inte vara så svårt när man saknar konkurrens. Det är smart att locka med låga priser, att det sedan inte riktigt framgår att man måste lägga bud på internet, boka på ett speciellt sätt vid en speciell tid om man tillhör en speciell kundgrupp för att få det lägre prset, det är ju en annan sak.

Jag har gjort lite efterforskningar. Om jag skulle köpa en biljett från Stockholm till Gävle idag med avgång klockan 20 kan jag få betala mellan 173 och 471 kronor för en 2-klass platsbiljett. Det är sjukt att man kan få betala ett 170% högre pris om man väljer "fel" biljettyp.

Men nu ska SJ ändra sitt biljettsystem, det har man kunnat läsa om i en rad tidningar och bloggar idag, bland annat DN, Hanna Wagenius, Johan Hedin. Nu blir det efterfrågan som styr. Alltså, sträckor som många vill åka blir dyra (typ Gävle-Stockholm) Kommer det att sporra SJ att sätta in fler tåg (för nån annan lär ju inte få göra det), biljettpriset blir ju högre om utbudet är litet och efterfrågan stor.

Tacka vet ja tågkompaniet, med dom kostar en biljett från Gävle till Torsåker 45 kronor, oavsätt när eller hur jag bokar...

onsdag, november 14, 2007

Nytt cuf.se

Nu ligger nya cuf.se ute. Snyggare, tuffare, mer ungdomlig och mindre orange...

Gå in och ta en titt nu eller läs Magnus inlägg om nya sidan!

Hur långt hinner man på en dags åsneritt?

Har ganska länge kämpat med Ayn Rands bok Och världen skälvde. Den är lång, tjock och har liten text, men den är intressant och väldigt tänkvärd (och väldigt pk) men jag måste ta in den i små doser... Av dom 350 sidor jag hitills har läst (av totalt 1220!) har det mesta handlat om hur man bygger en järnväg, varför man ska bygga och på vilka sätt olika parter kan sätta käppar i hjulet för att den inte ska kunna byggas (man kan väl säga att man får mer intelektuell stimulans av att läsa boken än att läsa min extrema sammanfattning ovan)

Jag tycker att boken är intressant för att den resonerar kring att det sällan blir bra när staten ska gå in och reglera olika områden för att det ska bli en gynnsam "balans", att det inte är fult att tjäna pengar och att samhället och utvecklingen skulle stanna utan entreprenörer.

När jag åkte hem från jobbet idag låg det en skrynklig Metro på sätet bredvid och ropade efter att bli läst. En notis fick mej att tänka på boken och hur konstigt det kan bli när staten ska gå in och se till att konkurensen är "rätt". Det handlade om handelskammaren i North Shields i England som vill bygga ett köpcentrum men det vill inte det köpcentret nästgårds och åberopar en lag från 1200-talet.

Lagen säger att det inte får inrättas en ny marknads- plats inom en dags åsneritt från en annan... Så om dom får rätt är det väl bara att leta upp en åsna nånstans, hitta nån med ridkunnig som har lust med en dagslång åsneritt. Hur ska man annars få reda på vart köpcentret ska byggas?

tisdag, november 13, 2007

Riktig solidaritet! forsättning...

Nu ligger dessutom en lysande dabatt uppe på Aftonbladet läs den på nätet eller köp papperstidningen.

Riktig solidaritet!

Länge har vänstern haft tolkningsföreträde på vissa ord som rättvisa, feminism och solidaritet. Vi är trötta på det! Solidaritet innebär inte att alla ska ha det lika dåligt att ingen får sticka ut och att det är fult att tjäna pengar.
Vi är trötta på att vänsterns politik ofta bygger mer på ilska och avund än nytänkande och att lösa samhällsproblem!

Vi har politiken, vi har lösningarna, vi tar upp kampen för Riktig solidaritet!

Här berättar vi hur vi uppnår en solidarisk skola, en solidarisk miljö, en internationell solidariet och en solidarisk välfärd.

Läs också Magnus Andersson och Marie Wickbergs inlägg om den nya kampanjen.

måndag, november 12, 2007

Nya ord som skulle fylla ett tomrum...

Efter en omgång alfapet med Lisa och Andreas har jag ett par ord som jag gärna vill lägga till i det svenska språket.
  • Dubbare = Person som lägger till svenskt tal till utländska filmer, alternativt person som dubbar riddare.
  • Krisax = Spannmålsstrå som efter ett år av dåliga förhållanden och missväxt är så näringsfattigt att det bidrar till hungersnöd.

Vill dessutom påpeka den stora svårigheten i att försöka konstruera ett bra ord med tre T:n, eller över huvud taget få till ett ord med bara konsonanter. Trotts en förkrossande förlust vill jag tacka för en väldigt trevlig kväll!

fredag, november 09, 2007

Arbetsveckan slut...

Tjena.

Idag har vi packat paket med profilmaterial till alla distrikt, många kartonger blev det. Å för att stänga kartonerna behöver man tejp... Kevin går lös med tejprullen.

Så har vi laminerat också, de är så trevligt när hela personalen får sitta och sniffa varm plast. Så, det känns bra att få ha berättat om de viktigaste och mest utvecklande arbetsuppgifterna på RO den här veckan...

Dessutom har jag arbetat lite med Ung Grön & Liberal, de blir en jättebra kurs mellan den 17 och 18 november, anmäl er!

torsdag, november 08, 2007

Många bäckar små...

I brist på bättre saker att göra läste jag en gammal metro på vägen hem från jobbet idag. Fastnade vid en ledare som diskuterade kring miljön och vad vi borde göra för att minska miljöförstöringen.

En väldigt kondenserad och sammanfattad version av texten är att det inte spelar nån roll om vi duttar med sopsortering eller lågenergilampor, det är dom stora sakerna som gör skillnad. Och visst är det väl så, självklart ger stora åtgärder större effekt än små. Jag tror också, precis som skribenten, att det är genom utveckling, entreprenörer och ny teknik som vi kommer att komma till bukt med miljöproblemen. Men att sabotera genom att medvetet slänga allt skräp i samma kontainer på återvinningscentralen för att man inte orkar anstränga sig är nonchalant, egoistiskt och elakt.

Att köpa en lågenergilampa eller skruva av korken på en färgad glasflaska och slänga den i rätt återvinningsbehållare kommer inte att stoppa växthuseffekten, men va fan, de är mycket vi gör som är bra men som inte räddar världen.

tisdag, november 06, 2007

Varför stannar vi?

Bilen saktar ner, fast än jag gasar ökar inte farten. Tillslut står bilen stilla, två decimeter för långt ut i vägen för att det ska vara bra. Det luktar bensin. Det är inte roligt att bli stående vid vägkanten dagen efter man betalt massa pengar och hämtat ut bilen från en service...

Jag vrider om nycklen men motorn bara hackar och orkar inte gå igång. Ett par fula ord slinker ur min mun och jag kliver ur bilen, öppnar motorhuven och stirrar tomt ner i maskinrummet. Min blick är tom för att jag inte vet vad jag tittar på. Efter 20 sekunder har jag konstaterat att batteriet sitter kvar och att motorn i övrigt ser ut som den brukar göra, det är ungefär det enda jag kan konstatera utifrån mina förkunskaper inom motorområdet...

Efter detta följer triangelutsättande, rask promenad till ICA, diverse telefonsamtal, bärgning tillbaka till verkstan och skjuts till tåget mot Stockholm.

söndag, november 04, 2007

Upplyst av väggtidningen i fikarummet...

Läste ICAs väggtidning för butiksanställda idag (har du inte läst denna innovation vad gäller innehåll och grafiskt språk har du faktiskt inte missat så mycket)

Men där fanns en intressant artikel om närproducerade livsmedel (en fråga som Centerpartiet, härstammande från bondeförbundet, drivit sedan tidernas begynnelse med varierande framgång) Idag läste jag i alla fall att ICA ser ett trendbrott, fler efterfrågar ekologiskt och närproducerat (no offence, men om konsumenterna bestämt sig för att det är viktigt får det större genomslag än när agrala Centerpartister ropar om att det) Kanske är jag lite väl sarkastisk, förhopningsvis har vi i Centerpartiet bidragit till att trendbrottet uppstått...

ICAs interna väggtidning uppmanar i alla fall handlarna att knyta kontakter med lokala entrepernörer inom livsmedelsområdet, ta in nya varor och sälja mer KRAV-märkt. Det är bra, konsumentmakten är enorm, det gäller bara att få Svensson att fatta vad som är viktigt.

Och vem vet, om västvärlden fortsätter att vara handlingsförlamad i klimatfrågan ett tag till kanske man snart kan köpa närproducerade bananer, inget ont som inte har nått gott med sig ;-)

lördag, november 03, 2007

Följ med en dag på ICA...

Hallå, i helgen jobbar jag lite extra på ICA i Torsåker. Tog med mej kameran idag så att jag kan lägga upp några foton.

Först måste man starta alla maskiner. Här nedan ser ni spelavdelningen, från vänster har vi posten, ATG och Svenska spel.


Kaffe ska bryggas till alla köpglada och spelsugna landsbygdsbor...


Mejerikylen ska fyllas med alla sorters förädlade mjölkprodukter. (Kan för övrigt meddela att denna syssla var precis lika kall som vanligt...)


När det är gjort är det fortfarande fem minuter kvar till öppningsdags, vad passar bättre än en kopp kaffe?

fredag, november 02, 2007

Jag är så jävla disträ...

Hej på er.
Tänkte berätta lite om min tankspriddhet och vad det kan få för följder när man ska åka tåg...

Jag började dagen med att boka biljetten på sj:s hemsida, 15:30 ska jag åka. Lång tid kvar tänker jag och sätter mej framför datorn. Jag hinner också städa, diska och packa ihop saker jag ska ha med när jag ser att klockan blivit 15:35, hur fan kunde det gå så fort? Det tar dessutom att tag för mej att konstatera att det är fysiskt omöjligt att ta sej till centralstationen på -5 minuter.

Lyckligtvis hade jag bokat en öppen biljett så jag siktar in mig på 17:30 tåget istället. Väl på centralen ska jag hämta ut min biljett, dagen innan allhelgonahelgen är det lättare sagt än gjort. Jag står i kö en kvart (ett under att jag faktiskt är ute i så god tid att ja kan vänta så länge...) men kön går sakta och jag tvingas rusa till tåget utan biljett. Tåget är fullt och jag får stå.

Sen kommer konduktören och jag försöker förklara att jag inte hunnit ta ut biljetten, att jag bokat den på mitt priokort men att den egentligen gäller för 15:30 tåget.
Hon tittar upp på mej med en djup suck, ett bistert ansiktsuttryck vittnar om att hon hört allt för många bortförklarande gratisåkare, att hon är trött på det släktet och att hon helst skulle vilja kasta mej av tåget. Men hon fokuserar på en god tanke, tar ett djupt andetag och ler mot mej och svarar:
- Då får du köpa en ny biljett, jag kan inte ta ansvar för att resenärerna inte är ute i tillräckligt god tid.
Efter ett par snyftningar och när jag plockat fram min tantcharm ger hon med sej och lovar att ringa och kolla mitt bokningsnummer.

Jag kommer fram till Gävle och ser ett tåg som går om 20 minuter, jag köper en cola på pressbyrån och sätter mej för att vänta. När tiden gått och tåget borde ha kommit ser jag att det var "ankommandeskylten" jag tittat på. Mitt tåg går inte förrän om ytterligare en timme. Under tiden som jag väntat på ett tåg som åker åt fel håll har två bussar gått som jag kunnat åka med. Nu är det jag som fokuserar på en god tanke, tar ett djupt andetag och ler.

Ett särskiljt tack till Mia som orkade snacka skit med mej och gjorde att tiden gick fortare.