lördag, oktober 28, 2006

Ljusdalsposten om förtroendet för politiker.

Som jag tidigare skrivit var CUF i början på veckan i Ljusdals kommun och gjorde skolbesök med vår nya kampanj "ett plåster på makten". På slottegymnasiet i Ljusdal genomförde vi en enkät undersökning med samma tema och som ett led i kampanjen.

Det här gör vi för att sätta press på politiker att ta till vara ungas åsikter och kunna ge ungdomar i länet chans att påverka de som bestämmer.

Resultatet från undersökningen talar sitt tydliga språk, förtroendet för politiker är mycket lågt, likaså det upplevda inflytandet i kommunen. Av de som svarat på enkäten säger 77% att de har inget eller litet förtroende för sina lokala politiker, 86% säger att de har inget eller litet inflytande i hemkommunen. Trots en lång valrörelse har bara knappt en tredjedel av ungdomarna träffat en politiker det senaste året.

I enkätsvaren ser vi ändå att 22% av de unga skulle kunna tänka sig att engagera sig politiskt men att de upplever att steget är för stort. Det här är en varningsklocka för alla lokala politiker och en uppmaning om att det är dags att börja lyssna på unga och ta till vara på deras åsikter.

Beviset på att vi kom med i tidningen finns här. Om man är så lyckligt lottad så att man prenumererar på Ljusdalsposten har man dessutom den stora äran att läsa artikeln.