onsdag, november 08, 2006

En järnhanteringsmetod kan vara värd att fira.

(Edskens masugn i Hofors där ett lyckat försök med bessemermetoden genomfördes i juli 1858, läs mer här)

För ett tag sedan stod det klart; Bessemerfesten kommer att finns kvar! (en fest för en, på sin tid, revolutionerande järnhanteringsmetod. I Hofors, som tillhör bruksortsbältet, är det nämligen mycket viktigt hur man behandlar sitt järn) Denna folkfest fylld av öltält, trasiga karuseller, tonårsfylla och godisremmar har inte upplevts för sista gången. Läs här.

Det var ju polisen som ställde till det och gjorde att det blev osäkert om vi skulle få se ännu en Bessemerfest. Farbror polisen ville nämligen ha betalt för att sära druckna bruksinnevånare som råkat i luven på varandra, patrullera gatorna och skjutsa hem tonårsfyllans offer.

Men jag tycker att det är bra att företag får betala för att få tillgång till polisens arbete. Skattepengar ska inte gå till att bevaka till exempel en konsert, det borde arrangören betala. Arrangören får väl ta ut ett högre biljettpris i så fall. Men samtidigt är det ju bra att sådana här grejer går att lösa, jag syftar på Bessemerfesten. För genom att man nu låter folkets hus ordna festen slipper man betala för polisen, eftersom folketshusföreningen är ideell.

Men alvarligt, det är bra att bessemerfesten inte har upplevt sin sista dag. I en ort som Hofors behöver man någonting att samlas kring. Det finns liksom ändå en hälsosam samhörighet i Hofors och den måste vårdas. Bessemerfesten gör att folk träffas.

En annan bra grej är att de har flyttat fram festen en vecka, man tror att det är lite varmare då… Jag, i min litenhet, hoppas att man ett år ska lyckas ha Bessemerfesten en helg då det inte regnar, men det är väl för mycket begärt