torsdag, februari 15, 2007

För gammal för bil...

Läste metro på tunnelbanan imorse och fick syn på en artikel om en 79 årig man som hade glömt bort det här med högertrafik. Han skulle åka in i stan han inte kört bil i sedan det var vänstertrafik. Han kunde inte hitta och körde vilse. Det hela slutade med att han la i backen och backade, han backade ner längs hela gatan och skapade totalt trafikstopp. Polis tillkalldes sedan 79-åringen backat in i en lyktstolpe, men den äldre herren hade ingen lust att stanna och prata med konstapeln utan åkte iväg. Han greps senare för typ vårdslös körning och smitning. Det är inte alltid lätt att hänga med i förändringarnas tid...

Jag kom att tänka på att det ju är väldigt viktigt med åldersgränser när man är ung. Inte körkort före 18, systemet vi 20, det finns massa åldersgränser för unga. Men för gammal kan man tydligen aldrig bli, man kan få behålla körkortet så länge att man glömmer bort det här med "håll till höger" och man kan (i princip) ta sin bössa och gå ut i skogen fastän varken kropp eller psyke klarar av att genömföra en jakt på ett säkert sätt.

En övre åldersgräns blir det aldrig (och det tycker jag inte att det ska vara heller). Men fler kontroller av ålderstigna bilister och ett mindre "godtyckligt" jaktprov tycker jag skulle sitta på sin plats.